ze wil wel, maar echt niet lekker meer

Tips, vragen, problemen etc.

Moderators: Goos, Woody, Teevee

Gebruikersavatar
criticz
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1720
Lid geworden op: ma jan 29, 2007 6:58 pm
Locatie: Bennekom

ze wil wel, maar echt niet lekker meer

Bericht door criticz » za feb 03, 2007 1:43 pm

Ik heb, vermoed ik, ook een carburateur-probleem, maar ik denk, ik open ff een nieuw topic, anders gaat Mania d'r carb-probleem en 't mijne zo door elkaar lopen. Bovendien zijn de meningen een beetje verdeeld of 't nou wel of geen carb-probleem is...

Dit is d'r:
Ik heb de motor nog niet zo lang (VT500C uit '83), heeft daarvoor een paar maanden stilgestaan. Met 't proefritje deed ze 't prima.
Ik ben eerst begonnen met wat onderhoud: olie vervangen, oliefilter vervangen, luchtfilter schoongemaakt, bougies vervangen (2 van de 4 zagen zwart - allemaal vervangen), cardanolie vervangen, vacuümslangetje en benzineslangetje bij de benzinekraan vervangen (begonnen poreus te worden), benzinekraantje schoongemaakt en een o-ringetje erin (zat er niet in?!), keerringen voorvork beiden vervangen want één was er overduidelijk lek.
Ik begin nog maar net met sleutelen, heb de meeste klussen wel zelf, maar onder wakend oog gedaan. Met WPHB.
Choke zit niet lekker, motor reageert niet of nauwelijks op de choke, ik heb de choke-knop op 't stuur opengemaakt, metalen ring bleek nogal roestig, schoongemaakt, maar dat maakte helaas geen moer uit.

Daarna heeft de motor een week lang heel lekker gereden. Na die week heb ik de eerste les op m'n eigen motor gedaan en toen begon ze raar te doen, na die tijd is 't alleen maar erger geworden.
- moeite met starten: als de motor warm is, tijdens bijzondere verrichtingen met 't lessen, tussendoor motor uit, wil ze niet meer in één keer starten, na ff wachten weer wel
- oplopend toerental: ook tijdens de bijzondere verrichtingen (dus steeds in z'n 1 of in z'n 2), loopt vanzelf op, daarna wel weer terug als ik 't gas ff harder opentrek
- onrustig stationair: zelfde als hierboven
- ploffen als ik 't gas loslaat
Da's allemaal zo'n ramp nog niet (alhoewel dat niet willen starten wel errrrug lastig is), maar woensdag kwam er nog een probleem bij en da's wel vervelend:
- motor had tijdens 't terugrijden van de laatste les ineens geen trekkracht meer en viel weg. Ik denk, nah, moet ik 'm dan nu op reserve zetten (was voor mij eerste keer), gedaan, maar dat hielp niet echt. Motor langs de kant gezet, ff gewacht, daarna deed ze 't weer wel.
M'n vriend (kan wel rijden en bedenken waar 't probleem waarschijnlijk zit, maar sleutelt zelf niet) heeft 's middags een proefritje gemaakt om te kijken wat er nou was, toen had de motor weer geen trekkracht. Bijgetankt, maar reserve of niet maakt niet uit. Wegvallen van de trekkracht gebeurde bij hem structureel tussen de 3- en de 4000 toeren, je kan 'm er wel doorheen trekken, maar wel met heel veel moeite.

Rondgevraagd en rondgeneusd in de posts hierzo, op 't oude forum, shadowforum en motor-forum en dit zijn de verschillende ideeën die ik heb gehoord:
- zou kunnen dat de choke stuk is, dat 't toerental terug is gedraaid, maar dat de motor dus steeds een te rijk mengsel krijgt
- carb schoonmaken (ja, dat wil ik dolgraag, maar dan wel heel graag onder een meer ervaren wakend oog)
- synchroon stellen (de één roept, ja! dat is 't! en de ander roept, bullshit, heeft er niks mee te maken)
- ontstekingsprobleem (ja, euh... en dan? waar zit dat? wat moet ik daaraan doen dan?)
- probleem met vonkversterkers (voor zover ik dat heb begrepen mag ik hopen dat 't dat niet is, schijnt nogal kostbaar te zijn)
- kleppen stellen(??? euh... volgens mij heb ik hydraulische kleppen - schijnen zichzelf te stellen - klopt dat?)

Is er iemand hier die een lichie kan laten schijnen?
*LabRat*
Karretje - Roest, My Mental Disorder, My Curse en Plakbak in memoriam -

2strokerob
Rataplan Rat
Rataplan Rat
Berichten: 3363
Lid geworden op: vr dec 22, 2006 9:24 pm
Locatie: Schiedam

Bericht door 2strokerob » za feb 03, 2007 2:45 pm

Hey Critz das allemaal niet zo mooi wat ik lees..maar de mijne heeft in het begin ongeveer hetzelfde gedaan. En wij hebben hetzelfde motorblok.
Bij de vorige eigenaar had ie ook heel lang buiten stilgestaan, daarna bij mij ook nog eens omdat ik met koppelingsplaten vernieuwen de korf gesloopt heb. Bij mij sloeg tie ook soms zomaar af, moeite met starten in warme toestand, en niet reageren op choke( moet dan ietsje hoger stationair lopen). Ik heb de carb heel goed schoongemaakt(ben in bezit van ultrasoon bak) en doorgeblazen met perslucht. Alle rubbers gecheckt op haarscheuren, dus ook de membramen van de vacuumschuiven,in-en uitlaatrubbers. Ook zeer belangrijk is dat je moet kijken of de klemmen van de spruitstukken nog strak genoeg sluiten. Door dunner worden van het rubber kan het nodig zijn het ringetje op het boutje te verwijderen,zodat ze weer strakker aangedraait kunnen worden.
Dan weet je zeker dat je daar geen luchtlekkage hebt.
Nu loopt de mijne heel goed maar de choke eigenlijk nog steeds niet zoals het hoort. Dus bijna niet hoger stationair lopen en soms dikke knallen tijdens het starten (das weer wel lache :lol: ).
Mijn kleppen hoor je wel aardig, zijn trouwens geen hydraulische klepstellers. Dus ik denk dat het je carb is...echt heel goed schoonmaken dus,vooral de kleine sproeiers.
Ik heb eigenlijk dezelfde problemen gehad bij mijn NTV, is de grotere broer van de VT500, ook die zijn verholpen door carbs zeer goed schoon te maken en daarbij heb ik ook ooit de chokes met kabels vervangen.
Was een dure grap maar start en loopt beter en zuipt stukken minder benzine 300 ipv 200 km op 1 tank :shock: .
Dus ...succes maar met schoonmaken, zie je misschien morgen,mzzzls Rob.
Fuel is what I burn!

redman
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1808
Lid geworden op: wo jan 10, 2007 9:40 pm
Locatie: achterhoek

Bericht door redman » za feb 03, 2007 2:53 pm

Lijkt me geen synchronisatieprobleem.
Is het o ringetje wel benzinebestendig.Zoniet zwelt deze op en lost vervolgens op waardoor allerlei kleine kanaaltjes verstopt gaan zitten met rubber deeltjes waarna je dus de carbs helemaal uit elkaar,en schoon moet maken.
Slangen zijn vervangen begreep ik.Check of je ze op de goede manier aangesloten hebt.Is mij eens overkomen dat ik ze verkeerom aangesloten had waardoor de motor ook steeds stilviel en na enige tijd weer startte.Toen kon ik alleen op de PRI stand rijden.
Zit er geen knik in de slang of zit deze niet bekneld.
Had Red Pigeon op weg naar Engeland.Dan valt de motor ook steeds stil.
Chokekabel stuk misschien, waardoor deze niet goed of helemaal niet werkt en de choke half open blijt staan of niet werkt?
Het ploffen bij gas dichtdraaien is misschien geen probleem,maar ik ken het blok van de VT niet,maar mijn FT doet dat ook en die loopt er verder prima om.
Is het dat allemaal niet dan moet je het waarschijnlijk in de ontsteking zoeken en da's wat gespecialiseerder.
Veel succes.
Gr Redman
Tsja, dat is mien ok wat.......

Gebruikersavatar
criticz
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1720
Lid geworden op: ma jan 29, 2007 6:58 pm
Locatie: Bennekom

Bericht door criticz » za feb 03, 2007 6:11 pm

ben in bezit van ultrasoon bak
ah... da's absoluut nodig voor 't goed schoonmaken van de carb? enneuh... is zo'n ding verplaatsbaar en kom je per ongeluk (of niet) hier weleens in de buurt?
niet reageren op choke( moet dan ietsje hoger stationair lopen).
maar als 't mengsel nu eigenlijk al te rijk is (zwarte bougies) wordt 't dan niet nog rijker?
Is het o ringetje wel benzinebestendig
Nah, dat zou best wel eens de oorzaak van 't probleem kunnen zijn. Het o-ringetje dat er nu op zit is goed, maar toen ik de benzinekraan er voor 't eerst weer opzette, zat er geen o-ringetje in en lekte dat als een gieter. Ik heb toen tijdelijk (één nachtje) een provisorisch o-ringetje erin gezet om te kijken of dat 't probleem was. Kraantje lekte toen idd niet meer (dus o-ringetje was het probleem), maar toen ik het de volgende dag door een goed ringetje verving zag ik dat het provisorische ringetje al aan 't oplossen was... zou dus best wel eens kunnen dat daar toch meer troep vanaf is gekomen dan ik dacht en dat dat nu in de carb zit.
Check of je ze op de goede manier aangesloten hebt
yep, check.
Zit er geen knik in de slang of zit deze niet bekneld
benzineslangetje was eerst net iets te lang waardoor het tegen de deksel aan zat, iets ingekort zodat het weer recht stond, zit nu wel goed.
Chokekabel stuk misschien, waardoor deze niet goed of helemaal niet werkt en de choke half open blijt staan of niet werkt?
yep, stond ook op de planning om idd ook de chokekabel te vervangen, beetje naar, aansluiting ziet er een beetje onduidelijk uit.
waarschijnlijk in de ontsteking zoeken en da's wat gespecialiseerder
dat vreesde ik ook al.
Eerst maar eens hoofdstuk over carb in het WPHB gaan doorspitten en hopen dat het probleem idd daar zit...

thanx heren...
*LabRat*
Karretje - Roest, My Mental Disorder, My Curse en Plakbak in memoriam -

Redpigeon
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 2892
Lid geworden op: di sep 19, 2006 2:14 pm
Locatie: ergens langs de Rijn

Bericht door Redpigeon » za feb 03, 2007 6:19 pm

Hoi nog even geen tijd gehad om te reageren,
gisteren was mijn meisje jarig, en s'middags een donor gsx voor de RATANA gehaald,
die moest dus ook even gedemonteerd (sleutelhok te L.)worden enne gisteravond ff op pad geweest voor deze club.
Als ik het verhaal zo hoor lijkt het me ook een carb. probleem, ben deze week wel druk maar misschien kan ik even tijd maken om te helpen, ik bel je nog wel even

mzzl REDP.
gespannfahrer

Gebruikersavatar
criticz
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1720
Lid geworden op: ma jan 29, 2007 6:58 pm
Locatie: Bennekom

Bericht door criticz » za feb 03, 2007 8:55 pm

heel graag, thanx, redpigeon!
*LabRat*
Karretje - Roest, My Mental Disorder, My Curse en Plakbak in memoriam -

2strokerob
Rataplan Rat
Rataplan Rat
Berichten: 3363
Lid geworden op: vr dec 22, 2006 9:24 pm
Locatie: Schiedam

Bericht door 2strokerob » zo feb 04, 2007 3:58 pm

He Critz, ben niet per ongeluk in de buurt maar misschien wel iets voor een mini reparatie rattreffen bij jou in de ehhh tuin?
De ultrasoonbak is niet klein maar evt wel mee te nemen achterop de motor :shock: of natuurlijk in de pedaalemmer.
Dus zou evt . ook langs kunnen komen als Redp. komt of al eerder/later?
Mzzzls,Rob.
Fuel is what I burn!

Redpigeon
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 2892
Lid geworden op: di sep 19, 2006 2:14 pm
Locatie: ergens langs de Rijn

Bericht door Redpigeon » zo feb 04, 2007 4:48 pm

Hee Rob dit gaan we ff kortsluiten, kun jij ff aangeven waneer jij kan ?
Mail of bel mij maar even van de week.
gespannfahrer

2strokerob
Rataplan Rat
Rataplan Rat
Berichten: 3363
Lid geworden op: vr dec 22, 2006 9:24 pm
Locatie: Schiedam

Bericht door 2strokerob » zo feb 04, 2007 6:04 pm

Ok Jan gaat goedkomen, ik kan 's avonds de hele week behalve woensdag, donderdag kan ik zelfs ook overdag maar denk dan niet dat jullie kunnen. Ik mail je nog ff en wacht ook ff Critz af, die moet nog terugkomen van een treffentje van M-F waar ik eigenlijk ook heen zou gaan,mzzzls,Rob.
Fuel is what I burn!

Redpigeon
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 2892
Lid geworden op: di sep 19, 2006 2:14 pm
Locatie: ergens langs de Rijn

Bericht door Redpigeon » zo feb 04, 2007 6:56 pm

Okee ff afwachten wanneer Critz kan en dan stemmen we het wel af
gespannfahrer

Gebruikersavatar
criticz
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1720
Lid geworden op: ma jan 29, 2007 6:58 pm
Locatie: Bennekom

Bericht door criticz » zo feb 04, 2007 8:35 pm

mini reparatie rattreffen
:-** :-** :-** goed plan!!!!!!
bij jou in de ehhh tuin?
euh... bier staat koud in de tuin, motor staat lekker warm in de zitkamer.

deze week kan ik:
maandag hele dag en 's avonds
dinsdag middag en 's avonds
woensdag middag vanaf 4u en 's avonds (afspraak 's ochtends kan ik evt verzetten, die van begin middag niet)
donderdag ochtend
vrijdag hele dag en 's avonds
zaterdag en zondag: hele dag en 's avonds (euh, voor 9 uur 's ochtends alleen als 't niet anders kan ;) )

cool! *blij blij blij*
(vandaag hoofdstuk over carburateur in m'n WPHB door zitten spitten
:shock: dat euh... was niet echt bemoedigend)
*LabRat*
Karretje - Roest, My Mental Disorder, My Curse en Plakbak in memoriam -

Gebruikersavatar
mania
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1650
Lid geworden op: wo jan 03, 2007 12:35 pm
Locatie: Belgie

Bericht door mania » ma feb 05, 2007 1:55 pm

2strokerob schreef:Ok Jan gaat goedkomen, ik kan 's avonds de hele week behalve woensdag, donderdag kan ik zelfs ook overdag maar denk dan niet dat jullie kunnen. Ik mail je nog ff en wacht ook ff Critz af, die moet nog terugkomen van een treffentje van M-F waar ik eigenlijk ook heen zou gaan,mzzzls,Rob.
rijden jullie dan ook meteen door naar mij??! :cry:
bij is plaats genoeg, voor te sleutelen.............je hoeft zelfs geen gereedschap mee te nemen, we hebben alles.
en als goedmakertje kunnen jullie na het sleutelen, in de ijzerbak, en andere bakken kijken of er nog iets van zooi in ligt voor op jullie rat, of voor thuis :wink:

Redpigeon
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 2892
Lid geworden op: di sep 19, 2006 2:14 pm
Locatie: ergens langs de Rijn

Bericht door Redpigeon » ma feb 05, 2007 7:50 pm

criticz schreef:
mini reparatie rattreffen
:-** :-** :-** goed plan!!!!!!
bij jou in de ehhh tuin?
euh... bier staat koud in de tuin, motor staat lekker warm in de zitkamer.

deze week kan ik:
maandag hele dag en 's avonds
dinsdag middag en 's avonds
woensdag middag vanaf 4u en 's avonds (afspraak 's ochtends kan ik evt verzetten, die van begin middag niet)
donderdag ochtend
vrijdag hele dag en 's avonds
zaterdag en zondag: hele dag en 's avonds (euh, voor 9 uur 's ochtends alleen als 't niet anders kan ;) )

cool! *blij blij blij*
(vandaag hoofdstuk over carburateur in m'n WPHB door zitten spitten
:shock: dat euh... was niet echt bemoedigend)
Okee het Rataplan serv.team komt naar je toe :twisted:
morgen middag vanaf een uur of 5 (kan iets uitlopen ivm file's enzo )
gespannfahrer

Gebruikersavatar
criticz
Bezoek Rat
Bezoek Rat
Berichten: 1720
Lid geworden op: ma jan 29, 2007 6:58 pm
Locatie: Bennekom

Bericht door criticz » ma feb 05, 2007 10:50 pm

super!!!

(keuze uit Grolsch, Amstel, Heineken, koffie, cola, maar verwacht geen opgeruimd huis, daar ben ik niet zo goed in)
De twee jongsten hierzo zitten trouwens vurig te hopen dat jullie op de motor komen, daar zijn ze errrrrrrrug benieuwd naar :mrgreen:
*LabRat*
Karretje - Roest, My Mental Disorder, My Curse en Plakbak in memoriam -

2strokerob
Rataplan Rat
Rataplan Rat
Berichten: 3363
Lid geworden op: vr dec 22, 2006 9:24 pm
Locatie: Schiedam

Bericht door 2strokerob » ma feb 05, 2007 11:00 pm

Eeeeeehhhhhmmmm,weet ik nog ff niet hoor :roll: , bak is ietsje groter dan de gemiddelde topkoffer...maar gezien de route zou de motor wel het handigste zijn..weet ook ff niet wat het weer zal zijn..ik kijk wel ff,in elk geval tot morgen,mzzzls,Rob.
Fuel is what I burn!

Plaats reactie